"Bönans förträfflighet, honungens sötma, brödets skorpa, och potatisens terroir! Kalmar län har en livsmedelsproduktion som fascinerar i såväl bredd som djup. Här ryms allt från den småskaliga hantverkarens skicklighet till det mer storskaliga och tillväxtskapande."
Välkommen till en ny och unik matfestival i ett försommargrönt Kalmar!

Tack för den här gången!

Smaka på Kalmar län

- en matfestival

Smaka på Kalmar län arrangerades den 4  juni 2022 av Livsmedelsutveckling Sydost, ett projekt som stöttar utvecklingen av regionens små och medelstora livsmedelsföretag. Festivalen kombinerade matmarknad med kunskapsföreläsningar och lockade ca 10 000 besökare till Skälby i Kalmar. 
För bilder och film från festivalen, se www.iuc-kalmar.se/matfestival-2022
Läs mer om Livsmedelsutveckling Sydost i sidfoten.

Program 4 juni

11.00: Matfestivalen öppnar! Jessica Bergsjö är vår konferencier under dagen. > Scenen.

11.30: Överraskas av baljväxter! Mångfald, produktutveckling och matlagningstips med Cecilia Sassa Corin, matkonsult vid Hushållnings-sällskapet Västra, med baljväxter som specialitet. > Vita villan.

12.00: Möjligheterna med tacka-kött. Christofer Johansson, vd och kreativt ansvarig på Hotell Borgholmpratar tacka-kött och delar ut 200 smakportioner. > Scenen.

12.30: Christofer Johansson, vd och kreativt ansvarig på Hotell Borgholm, berättar om sin matresa. > Scenen.

13.00: ”Grilla en professor” med Anders Karlsson, professor i köttvetenskap vid SLU. Från hetaste köttkunskapen till hur du grillar din köttbit! > Vita villan.

13.30: Historien om hur vilda gräs blev till Ölandsvete, Kerstin Fredlund, läkare och doktor i livsmedelsvetenskap. > Vita villan. 

14.00: En gårdsmejerists berättelse. Mette Munter från Skurö Gårdsmejeri. > Vita villan.

14.30: Hälsosam mat och fake news med Anna Blücher, lektor i mikrobiologi vid Linnéuniversitetet. > Vita villan.

15.00: Vår älskade knöl! Axelssons i Aby. > Vita villan.

Med reservation för eventuella ändringar.

Program för utskrift (pdf)

Utställare 4 juni

Axelssons i Aby
Bolanders lilla kök
Borgens konserver
Bredängs musteri och ciderbryggeri
Brokagärde Ekogård
Edith och Julia BnB
Hagalundstomater AB
Harby Skinn
Höjdens mejeri
Ingegerds Ostkaka 
Isgärde Kvarn 
Kalm taste of Öland
Lenas gårdsbutik 
MarkCider 
Nydala Bigård på Öland
Rugstorps Mat & Upplevelser AB
Sandås Trädgård Öland
Skurö Gårdsmejeri & Butik
Stubbens Produkter
Tadah kafferosteri
Wirbladhs gårdshandel
Yngdéns Knäcke
Åkemåla Gård - Bäckängaprodukter
Ölands ljuvliga

Hushållningssällskapet Kalmar Kronoberg Blekinge
Hidden in Grains 
Högskolan i Kristianstad
Kalmar Läns Museum
Linnéuniversitetet
LRF Sydost
Länsstyrelsen Kalmar län
Unika Historiska Kalmar län
Studiefrämjandet Kalmar Län

Aktiviteter 4 juni

  • Träffa några av länets fårproducenter och smaka tacka-kött.

  • Lyssna till spännande berättelser från Kalmar län, med Unika historiska Kalmar län och Kalmar Länsmuseum.

  • Fascineras av Christofer Johansson, vd och kreativt ansvarig Hotell Borgholm.

  • Se våra olika kulturspannmål, tillsammans med Isgärde kvarn och Länsstyrelsen.

  • Lär mer om länets omfattande bönodling.

  • Från ärta till ost! Hur är det möjligt? Provsmaka "ost" på svenskodlad ärta och lär mer om processen. Med Ferawati Ferawati, doktor i livsmedelskemi.

  • Träffa Linnéuniversitetets utbildning för nutrition- och livsmedelsvetenskap.

  • Möt en student från Högskolan i Kristianstads gastronomiprogram och provsmaka våra livsmedelsgodkända insekter.

  • Matservering och fika.

FÖR BARN:

  • Gör bivaxdukar tillsammans med Studiefrämjandet, utomhus.

  • Måla din favoritmat tillsammans med Studiefrämjandet. Vita villan.

  • Så en böna och lär dig mer om baljväxter. Tältet.

  • Titta på alla Skälbys djur! 

Arrangörer

Smaka på Kalmar län arrangeras av Livsmedelsutveckling Sydost, som drivs av Industriellt Utvecklingscentrum (IUC) Kalmar län i samverkan med Linnéuniversitetet och LRF Sydost. Projektet finansieras av dessa parter samt Europeiska regionala utvecklingsfonden (ERUF), Region Kalmar län, Kalmar Ölands Trädgårdsprodukter och Ölands Sparbanksstiftelse, och är en del av länets livsmedelsstrategi.
Läs mer under www.iuc-kalmar.se/projekt/lso  Följ oss på facebook.com/LivsmedelsutvecklingSydost